MANUKA-HONING, HET (ENIGE) MANUKAHONING KEURMERK. UMF® MANUKAHONING.

Onze web-pagina ‘MANUKA-HONING, HET MANUKAHONING KWALITEITSKEURMERK’  is door ons gemaakt met de intentie duidelijkheid te scheppen in de jungle van ManukaHoning  afkortingen en begrippen. Al hetgeen door ons op deze pagina is weergegeven, is gebaseerd op onafhankelijke eenvoudig controleerbare informatie. Als u verdere vragen heeft of nadere informatie wenst zijn wij u uiteraard graag van dienst via e-mail [email protected] en/of telefoonnummer 0229-210679. 

Met vriendelijke groet,
Het Manuka-Holland  Team

 

 

 

Active, KFactor, MGO, NPA, TA, TAA, TPA, UKF, UMF ...

Verward door de vele aanduidingen van ManukaHoning ?Klik op deze weblink voor de lijst van ManukaHoning  producenten met een officiële (= werkelijke) UMF® ManukaHoning  licentie (ApiHealth NZ Ltd #1052, Melita Ltd #2050, Kāre Ltd #2202, Manukora & Kaimai Gold #2228)De betekenis van de verschillende aanduidingen...KANUKA & MANUKA

De Kanuka struik (Kunzea Ericoides) en de Manuka  struik (Leptospermum Scoparium) zijn beide onderdeel van de Nieuw Zeelandse flora. Met het blote oog zijn ze nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Ten onrechte werden ze daarom (tot voor kort) tot dezelfde soort gerekend. Als gevolg hiervan werd verondersteld dat de van beide struiken afkomstige honingen  dezelfde geneeskrachtige anti-bacteriële werking hadden. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels het tegendeel bewezen. De hoeveelheid Methylglyoxal (MGO ), de belangrijkste indicator voor de anti-bacteriële werkingskracht van ManukaHoning, is in Kanuka honing  niet hoger dan in ‘gewone’ honing. Alhoewel Kanuka honing  nauwelijks MGO  bevat, en dus de krachtige anti-bacteriële werking (UNIEKE MANUKA FACTOR ) ontbreekt, kan Kanuka honing  vaak wél als ‘100% New Zealand’ worden aangeprezen. Van deze verwarring wordt dan ook dankbaar gebruik gemaakt. Kanuka honing  wordt ook wel met de afkorting UKF (Unique Kanuka Factor) aangeduid.

 

Active, KFactor, MGO, NPA, TA, TAA, TPA, UMF ...

 

# Vanwege de samenstelling van honing  heeft iedere honing  in meerdere of mindere mate anti-bacteriële eigenschappen. Dit komt door de aanwezigheid van een enzym dat waterstof peroxide produceert. Dit enzym wordt door bijen in de nectar aangebracht. De waterstof peroxide, en dus het merendeel van deze anti-bacteriële peroxide activiteit, wordt door enzymen in ons lichaam vernietigd op het moment dat het met ons lichaam in contact komt. Uiteindelijk heeft ons lichaam hier dus weinig baat bij.

 

# Bij ManukaHoning  zijn de door de bijen met de Manuka  nectar meegebrachte Manuka  pollen de oorzaak van de geneeskrachtige anti-bacteriële werking van ManukaHoning. Deze activiteit wordt niet door ons lichaam afgebroken, waardoor deze dus volledig aanwezig blijft.
Door allerlei oorzaken kan het MGO  gehalte, en dus de anti-bacteriële werkingskracht, van Manuka-Honingen  sterk verschillen. Het laat zich dus gemakkelijk raden waarom ManukaHoning  vaak op een niet transparante wijze wordt gelabeld.

 

KFACTOR

Bij ManukaHoning  met de aanduiding KFactor worden slechts de Manuka  pollen in de ManukaHoning  geteld. Het MGO  gehalte van de ManukaHoning  speelt bij deze ManukaHoning  een ondergeschikte rol. Trek zelf uw conclusie.

 

ACTIVE, TA, TAA, TPA, …

De aanduidingen Active, TA, TAA, TPA op het label van ManukaHoning  hebben betrekking op de Totale Activiteit.
De Totale Activiteit van deze ManukaHoning  wordt berekend op basis van zowel de peroxide- als de non-peroxide activiteit van de ManukaHoning. Aangezien het merendeel van de peroxide activiteit door enzymen in ons lichaam wordt vernietigd op het moment dat het met ons lichaam in contact komt, is het raden naar de eventuele geneeskrachtige werking van ManukaHoning  met een dergelijke aanduiding. ManukaHoning  met een MGO  gehalte van slechts 80, terwijl bijvoorbeeld TA20+ ManukaHoning  op het label prijkt, is geen uitzondering.
Bij deze methode wordt de anti-bacteriële sterkte van de ManukaHoning  bijvoorbeeld aangeduid met 24+ Actieve ManukaHoning, Active 24+ ManukaHoning, TA10+ ManukaHoning, TA10+ Active ManukaHoning, Active TA10+ ManukaHoning, TAA20+ ManukaHoning, TAA20+ Active ManukaHoning, Active TAA20+ ManukaHoning, TPA15+ ManukaHoning, TPA15+ Active ManukaHoning, Active TPA15+ ManukaHoning, enz… Ook aanduiding zonder letters, bijvoorbeeld 10+ ManukaHoning, is niet ongebruikelijk.

 

NPA

Bij de aanduiding NPA (Non-Peroxide Activiteit) wordt uitsluitend de Non-Peroxide Activiteit van de ManukaHoning  berekend om aan te geven hoe krachtig de enzymen in de ManukaHoning  zijn om bacteriële infecties en ontstekingen te bestrijden.

 

Wat is het verschil tussen de ACTIVE, TA, TAA, TPA methode & het NPA systeem?

Omdat de peroxide activiteit van ManukaHoning  bij het NPA systeem buiten beschouwing wordt gelaten, heeft ManukaHoning  die aangeduid wordt met het NPA systeem altijd een krachtiger geneeskrachtige anti-bacteriële werking dan ManukaHoning  die aangeduid wordt met de Active, TA, TAA of TPA methode. Aangezien toezicht ontbreekt op het gebruik van Active, TA, TAA, TPA en NPA waarden op labels, zijn de aanduidingen Active, TA, TAA, TPA en NPA géén kwaliteitsgarantie.


ManukaHoning UMF
 

UMF®

De afkorting UMF  (Unique-Manuka-Factor) werd geïntroduceerd als standaard om de sterkte van de anti-bacteriële werking van de NPA (Non-Peroxide-Activiteit) component in ManukaHoning  aan te duiden. Niet alle ManukaHoning  heeft immers dezelfde non-peroxide anti-bacteriële werking. De NPA component in ManukaHoning  is bepalend voor de unieke eigenschappen van ManukaHoning. Een hogere waarde van deze component in de ManukaHoning  resulteert in krachtiger anti-bacteriële eigenschappen van de ManukaHoning. Zo wordt in dit systeem een NPA waarde van 15+ aangeduid met UMF® 15+, een NPA waarde van 20+ met UMF® 20+, enzovoort… Het UMF® ManukaHoning  logo mag uitsluitend worden aangebracht op producten die voldoen aan de strenge kwaliteitseisen van de UMF® Manuka-Honing Associatie. Een onafhankelijke partij is belast met het toezicht hierop. ManukaHoning  met UMF® MANUKAHONING  LOGO is ManukaHoning  met het ENIGE OFFICIEEL ERKENDE ManukaHoning  KWALITEITSKEURMERK.

 

 ManukaHoning MGO logo 

 

MGO™ & MGO®

Omdat de UMF  methode onder dezelfde omstandigheden geringe afwijkende resultaten kan geven ontstond de behoefte aan een nauwkeuriger methode. Toen bij toeval in ManukaHoning  de nauwkeurig meetbare anti-bacteriële component Methylglyoxal (MGO ) werd ontdekt, de component die (als gevolg van synergy met in ManukaHoning  aanwezige niet anti-bacteriëlele componenten) mede-verantwoordelijk is voor de algehele anti-bacteriële werking van ManukaHoning, ontstond naast het UMF  systeem de op Methylglyoxal gebaseerde MGO  methode. Met deze methode kan nauwkeuriger de non-peroxide anti-bacteriële activiteit (NPA) van ManukaHoning  worden bepaald. Evenals bij de Active, TA, TAA, TPA methode en het NPA systeem ontbreekt echter ook hier toezicht. De MGO™ en MGO® logo's zijn dus géén kwaliteitsgarantie of kwaliteitskeurmerk.

 

 

 ManukaHoning UMF plate

 

 

Het ontstaan van het UMF® kwaliteitskeurmerk

Vanwege de wildgroei van ManukaHoning  aanduidingen, werd in 1995 bij de Nieuw-Zeelandse autoriteiten het idee gelanceerd om voor de consument een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk te ontwikkelen. Hiervoor werd door de goedwillenden in de ManukaHoning  sector in 1997 de Active Mānuka Honey Industry Group (AMHIG)  opgericht. Een stuurgroep werd aangesteld om een passende naam voor het keurmerk te vinden, en de industrie-normen vast te stellen. In samenspraak met de Nieuw-Zeelandse autoriteiten leidde dit in 1998 (naar het voorbeeld van de in de zonnebrandindustrie ontwikkelde Sun Protection Factor SPF) tot het geregistreerde kwaliteitskeurmerk UMF®. Vanaf dit moment werd de AMHIG  voortgezet onder de naam Active Mānuka Honey Association (AMHA). De leden / licentie-houders helpen bij de financiering, de bescherming, het onderzoek en de promotie inzake het UMF® kwaliteitskeurmerk. Internationale accreditatie volgde in oktober 2009 via International Accreditation New Zealand (IANZ).

 

ManukaHoning UMF logo

 

Weblink naar de: METHYLGLYOXAL / NPA HONEY  CONVERSION CALCULATOR

Klik op deze weblink voor de officiële (= werkelijke) omrekentabel UMF® van/naar MGO

 

In onderstaande tabel vindt u de vergelijking van MGO  en NPA activiteit.
NPA / UMF                   MGO                                         Anti-Bacteriële Werking van de ManukaHoning

   5+ / 6+                   83+ / 113+                    Helpt een goede gezondheid in stand te houden

       10+                            263+                        ManukaHoning met goede anti-bacteriële eigenschappen

       13+                            406+                        ManukaHoning met krachtige anti-bacteriële eigenschappen

 15+ / 16+               514+ / 572+                  ManukaHoning met uitmuntende anti-bacteriële eigenschappen

       20+                            829+                        ManukaHoning met superieure anti-bacteriële eigenschappen

 

ManukaHoning Grafiek

Meer informatie over ManukaHoning  op onze pagina MANUKA-HONING, MEER INFORMATIE OVER MANUKAHONING

 


ManukaHoning Assortiment
 

        ManukaHoning MGO 300  ManukaHoning MGO® 300+ / 250gr. ( ManukaHoning - Bee Natural )

        ManukaHoning MGO 450  ManukaHoning MGO® 450+ / 250gr. ( ManukaHoning - Bee Natural )

        ManukaHoning MGO 600  ManukaHoning MGO® 600+ / 250gr. ( ManukaHoning - Bee Natural )

        ManukaHoning UMF 10 ApiHealth  ManukaHoning UMF® 10+ ( MGO 263+ ) / 250gr. ( ManukaHoning - ApiHealth )

        ManukaHoning UMF 20 ApiHealth  ManukaHoning UMF® 20+ ( MGO 829+ ) / 250gr. ( ManukaHoning - ApiHealth )

        ManukaHoning UMF 15 KaimaiGold  ManukaHoning UMF® 15+ ( MGO 514+ ) / 250gr. ( ManukaHoning - KaimaiGold )

        ManukaHoning UMF 20 KaimaiGold  ManukaHoning UMF® 20+ ( MGO 829+ ) / 250gr. ( ManukaHoning - KaimaiGold )

        ManukaHoning UMF 15 KARE  ManukaHoning UMF® 15+ ( MGO 514+ ) / 250gr. ( ManukaHoning - KĀRE )

        ManukaHoning UMF 20 KARE  ManukaHoning UMF® 20+ ( MGO 829+ ) / 250gr. ( ManukaHoning - KĀRE )

        ManukaHoning UMF 15 MANUKORA  ManukaHoning UMF® 15+ ( MGO 514+ ) / 250gr. ( ManukaHoning - MANUKORA )

        ManukaHoning UMF 20 MANUKORA  ManukaHoning UMF® 20+ ( MGO 829+ ) / 250gr. ( ManukaHoning - MANUKORA )

        ManukaHoning UMF 15 Melita  ManukaHoning UMF® 15+ ( MGO 514+ ) / 340gr. ( ManukaHoning - Melita )

        ManukaHoning UMF 20 Melita  ManukaHoning UMF® 20+ ( MGO 829+ ) / 340gr. ( ManukaHoning - Melita )

 
 

ManukaHoning Keuze

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »