Onze web-pagina ‘MANUKA-HONING, HET MANUKAHONING KWALITEITSKEURMERK’ is door ons gemaakt met de intentie duidelijkheid te scheppen in de jungle van Manuka-Honing afkortingen en begrippen. Al hetgeen door ons op deze pagina is weergegeven, is gebaseerd op onafhankelijke eenvoudig controleerbare informatie. Als u verdere vragen heeft of nadere informatie wenst zijn wij u uiteraard graag van dienst via e-mail [email protected] en/of telefoonnummer 0229-210679.
Met vriendelijke groet,
Het Manuka-Holland Team
Active, KFactor, MGO, NPA, TA, TAA, TPA, UKF, UMF ...
Verward door de vele aanduidingen van Manuka-Honing ?
De betekenis van de verschillende aanduidingen...
KANUKA & MANUKA
De Kanuka struik (Kunzea Ericoides) en de Manuka struik (Leptospermum Scoparium) zijn beide onderdeel van de Nieuw Zeelandse flora. Met het blote oog zijn ze nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Ten onrechte werden ze daarom (tot voor kort) tot dezelfde soort gerekend. Als gevolg hiervan werd verondersteld dat de van beide struiken afkomstige honingen dezelfde geneeskrachtige anti-bacteriële werking hadden. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels het tegendeel bewezen. De hoeveelheid Methylglyoxal (MGO ), de belangrijkste indicator voor de anti-bacteriële werkingskracht van Manuka-Honing, is in Kanuka honing niet hoger dan in ‘gewone’ honing. Alhoewel Kanuka honing nauwelijks MGO bevat, en dus de krachtige anti-bacteriële werking (UNIEKE MANUKA FACTOR ) ontbreekt, kan Kanuka honing vaak wél als ‘100% New Zealand’ worden aangeprezen. Van deze verwarring wordt dan ook dankbaar gebruik gemaakt. Kanuka honing wordt ook wel met de afkorting UKF (Unique Kanuka Factor) aangeduid.
Active, KFactor, MGO, NPA, TA, TAA, TPA, UMF ...
# Vanwege de samenstelling van honing heeft iedere honing in meerdere of mindere mate anti-bacteriële eigenschappen. Dit komt door de aanwezigheid van een enzym dat waterstof peroxide produceert. Dit enzym wordt door bijen in de nectar aangebracht. De waterstof peroxide, en dus het merendeel van deze anti-bacteriële peroxide activiteit, wordt door enzymen in ons lichaam vernietigd op het moment dat het met ons lichaam in contact komt. Uiteindelijk heeft ons lichaam hier dus weinig baat bij.
# Bij Manuka-Honing zijn de door de bijen met de Manuka nectar meegebrachte Manuka pollen de oorzaak van de geneeskrachtige anti-bacteriële werking van Manuka-Honing. Deze activiteit wordt niet door ons lichaam afgebroken, waardoor deze dus volledig aanwezig blijft.
Door allerlei oorzaken kan het MGO gehalte, en dus de anti-bacteriële werkingskracht, van Manuka-Honingen sterk verschillen. Het laat zich dus gemakkelijk raden waarom Manuka-Honing vaak op een niet transparante wijze wordt gelabeld.
KFACTOR
Bij Manuka-Honing met de aanduiding KFactor worden slechts de Manuka pollen in de Manuka-Honing geteld. Het MGO gehalte van de Manuka-Honing speelt bij deze Manuka-Honing een ondergeschikte rol. Trek zelf uw conclusie.
ACTIVE, TA, TAA, TPA, …
De aanduidingen Active, TA, TAA, TPA op het label van Manuka-Honing hebben betrekking op de Totale Activiteit.
De Totale Activiteit van deze Manuka-Honing wordt berekend op basis van zowel de peroxide- als de non-peroxide activiteit van de Manuka-Honing. Aangezien het merendeel van de peroxide activiteit door enzymen in ons lichaam wordt vernietigd op het moment dat het met ons lichaam in contact komt, is het raden naar de eventuele geneeskrachtige werking van Manuka-Honing met een dergelijke aanduiding. Manuka-Honing met een MGO gehalte van slechts 80, terwijl bijvoorbeeld TA20+ Manuka-Honing op het label prijkt, is geen uitzondering.
Bij deze methode wordt de anti-bacteriële sterkte van de Manuka-Honing bijvoorbeeld aangeduid met 24+ Actieve Manuka-Honing, Active 24+ Manuka-Honing, TA10+ Manuka-Honing, TA10+ Active Manuka-Honing, Active TA10+ Manuka-Honing, TAA20+ Manuka-Honing, TAA20+ Active Manuka-Honing, Active TAA20+ Manuka-Honing, TPA15+ Manuka-Honing, TPA15+ Active Manuka-Honing, Active TPA15+ Manuka-Honing, enz… Ook aanduiding zonder letters, bijvoorbeeld 10+ Manuka-Honing, is niet ongebruikelijk.
NPA
Bij de aanduiding NPA (Non-Peroxide Activiteit) wordt uitsluitend de Non-Peroxide Activiteit van de Manuka-Honing berekend om aan te geven hoe krachtig de enzymen in de Manuka-Honing zijn om bacteriële infecties en ontstekingen te bestrijden.
Wat is het verschil tussen de ACTIVE, TA, TAA, TPA methode & het NPA systeem?
Omdat de peroxide activiteit van Manuka-Honing bij het NPA systeem buiten beschouwing wordt gelaten, heeft Manuka-Honing die aangeduid wordt met het NPA systeem altijd een krachtiger geneeskrachtige anti-bacteriële werking dan Manuka-Honing die aangeduid wordt met de Active, TA, TAA of TPA methode. Aangezien toezicht ontbreekt op het gebruik van Active, TA, TAA, TPA en NPA waarden op labels, zijn de aanduidingen Active, TA, TAA, TPA en NPA géén kwaliteitsgarantie.
UMF®
De afkorting UMF (Unique-Manuka-Factor) werd geïntroduceerd als standaard om de sterkte van de anti-bacteriële werking van de NPA (Non-Peroxide-Activiteit) component in Manuka-Honing aan te duiden. Niet alle Manuka-Honing heeft immers dezelfde non-peroxide anti-bacteriële werking. De NPA component in Manuka-Honing is bepalend voor de unieke eigenschappen van Manuka-Honing. Een hogere waarde van deze component in de Manuka-Honing resulteert in krachtiger anti-bacteriële eigenschappen van de Manuka-Honing. Zo wordt in dit systeem een NPA waarde van 15+ aangeduid met UMF® 15+, een NPA waarde van 20+ met UMF® 20+, enzovoort… Het UMF® Manuka-Honing logo mag uitsluitend worden aangebracht op producten die voldoen aan de strenge kwaliteitseisen van de UMF® Manuka-Honing Associatie. Een onafhankelijke partij is belast met het toezicht hierop. Manuka-Honing met UMF® MANUKA-HONING LOGO is Manuka-Honing met het ENIGE OFFICIEEL ERKENDE Manuka-Honing KWALITEITSKEURMERK.
MGO™ & MGO®
Omdat de UMF methode onder dezelfde omstandigheden geringe afwijkende resultaten kan geven ontstond de behoefte aan een nauwkeuriger methode. Toen bij toeval in Manuka-Honing de nauwkeurig meetbare anti-bacteriële component Methylglyoxal (MGO ) werd ontdekt, de component die (als gevolg van synergy met in Manuka-Honing aanwezige niet anti-bacteriëlele componenten) mede-verantwoordelijk is voor de algehele anti-bacteriële werking van Manuka-Honing, ontstond naast het UMF systeem de op Methylglyoxal gebaseerde MGO methode. Met deze methode kan nauwkeuriger de non-peroxide anti-bacteriële activiteit (NPA) van Manuka-Honing worden bepaald. Evenals bij de Active, TA, TAA, TPA methode en het NPA systeem ontbreekt echter ook hier toezicht. De MGO™ en MGO® logo's zijn dus géén kwaliteitsgarantie of kwaliteitskeurmerk.

Het ontstaan van het UMF® Manuka-Honing kwaliteitskeurmerk
Vanwege de wildgroei van Manuka-Honing aanduidingen, werd in 1995 bij de Nieuw-Zeelandse autoriteiten het idee gelanceerd om voor de consument een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk te ontwikkelen. Hiervoor werd door de goedwillenden in de Manuka-Honing sector in 1997 de Active Mānuka Honey Industry Group (AMHIG) opgericht. Een stuurgroep werd aangesteld om een passende naam voor het keurmerk te vinden, en de industrie-normen vast te stellen. In samenspraak met de Nieuw-Zeelandse autoriteiten leidde dit in 1998 (naar het voorbeeld van de in de zonnebrandindustrie ontwikkelde Sun Protection Factor SPF) tot het geregistreerde kwaliteitskeurmerk UMF®. Vanaf dit moment werd de AMHIG voortgezet onder de naam Active Mānuka Honey Association (AMHA). De leden / licentie-houders helpen bij de financiering, de bescherming, het onderzoek en de promotie inzake het UMF® Manuka-Honing kwaliteitskeurmerk. Internationale accreditatie volgde in oktober 2009 via International Accreditation New Zealand (IANZ).

Weblink naar de: METHYLGLYOXAL / NPA HONEY CONVERSION CALCULATOR
In onderstaande tabel vindt u de vergelijking van MGO en NPA activiteit.
NPA / UMF MGO Anti-Bacteriële Werking van de Manuka-Honing
5+ / 6+ 83+ / 113+ Helpt een goede gezondheid in stand te houden
10+ 263+ Manuka-Honing met goede anti-bacteriële eigenschappen
13+ 406+ Manuka-Honing met krachtige anti-bacteriële eigenschappen
15+ / 16+ 514+ / 572+ Manuka-Honing met uitmuntende anti-bacteriële eigenschappen
20+ 829+ Manuka-Honing met superieure anti-bacteriële eigenschappen