MANUKA-HONING, MEER INFORMATIE OVER MANUKAHONING. UMF® MANUKAHONING.

 Al hetgeen door ons op deze pagina is weergegeven, is gebaseerd op onafhankelijke eenvoudig controleerbare informatie. Als u verdere vragen heeft of nadere informatie wenst zijn wij u uiteraard graag van dienst via e-mail [email protected] en/of telefoonnummer 0229-210679.

Met vriendelijke groet,
Het Manuka-Holland  Team

 

 

 

Peroxide & Non-Peroxide activiteit

Vanwege de samenstelling van honing  heeft iedere honing  een bepaalde peroxide activiteit. Dit komt door de aanwezigheid van een enzym dat waterstof peroxide produceert. Dit enzym wordt door bijen in de nectar aangebracht. De waterstof peroxide, en dus het merendeel van de peroxide activiteit, wordt door enzymen in ons lichaam vernietigd op het moment dat het met ons lichaam in contact komt.

Veel honingsoorten  hebben naast de peroxide activiteit nog een andere activiteit. Deze wordt niet veroorzaakt door een enzym dat door bijen aan de nectar wordt toegevoegd, maar komt van de plant. Met de meegebrachte pollen wordt dit unieke ingrediënt door de bijen aan de nectar toegevoegd. Deze activiteit wordt niet door ons lichaam afgebroken waardoor deze volledig aanwezig blijft. Deze activiteit is de Non-Peroxide-Activiteit (NPA). ManukaHoning  is een Non-Peroxide honing.

 

 

Het vaststellen van de oorsprong van honing

Bij honing  worden de in de nectar aanwezige pollen nauwkeurig geteld, waarna exact wordt bepaald welk aantal pollen van welke bloemen afkomstig zijn. Met dit onderzoek wordt de honingsoort  vastgesteld.
ManukaHoning UMF logo

 

Het UMF® ManukaHoning  Kwaliteitskeurmerk

ManukaHoning  is een monoflorale honing. Dit betekent dat tenminste 70% van de door de bijen verzamelde nectar van de Manuka  bloem afkomstig moet zijn, om ManukaHoning  te mogen worden genoemd.

Om vast te kunnen stellen dat de door de bijen verzamelde nectar daadwerkelijk van de Manuka  bloem afkomstig is, en voldoet aan de kwaliteitseisen van het UMF® Kwaliteitskeurmerk, zijn een viertal ‘markers’ (inhoudsstoffen) van doorslaggevend belang. Deze stoffen zijn LEPTOSPERIN, DIHYDROXYACETONE (DHA), METHYLGLYOXAL (MGO ) en HYDROXYMETHYLFURFURAL (HMF).

 

LEPTOSPERIN
Van voornoemde vier stoffen is leptosperin de enige stof die uitsluitend voorkomt in de nectar van Manuka  struiken (Leptospermum Scoparium) en enkele zeer nauw hieraan verwante soorten. Dit maakt leptosperin tot de belangrijkste ‘marker’ om de authenticiteit van ManukaHoning  vast te stellen.

 

DIHYDROXYACETONE (DHA) & METHYLGLYOXAL (MGO )
Omdat dihydroxyacetone wordt omgezet in methylglyoxal dienen deze beide stoffen in Manuka  nectar aanwezig te zijn. Methylglyoxal is een stof die (mede-)bepalend is voor de sterkte van de non-peroxide activiteit van ManukaHoning. Dit wordt versterkt door synergy met andere in ManukaHoning  aanwezige componenten. De combinatie (in ieder geval voor wat methylglyoxal betreft de aanwezige hoeveelheid) van deze stoffen in ManukaHoning  is bepalend voor de mate van non-peroxide activiteit van ManukaHoning.

 

HYDROXYMETHYLFURFURAL (HMF)
Omdat het hydroxymethylfurfural gehalte in honing  toeneemt bij verhitting en langdurige opslag, is deze stof een kwaliteitsindicator voor honing  in het algemeen. Onder normale omstandigheden mag het hydroxymethylfurfural gehalte van honing  niet hoger zijn dan 40 mg/kg. Voor honing  afkomstig uit gebieden met een tropische omgevingstemperatuur, geldt een maximaal hydroxymethylfurfural gehalte van 80 mg/kg.

 

 

ManukaHoning  met UMF® ManukaHoning  Kwaliteitskeurmerk

Bij de meeste honingsoorten is het maximaal gemeten MGO  gehalte 3 tot 8 mg/kg. Het bijzondere van sommige soorten ManukaHoning  is dat niveaus van meer dan 700 mg MGO  per kg wordt aangetroffen.
Alhoewel zeldzaam en in kleine hoeveelheden, worden in de door de bijen verzamelde Manuka  nectar soms zelfs MGO  gehaltes ≥ 1449 mg/kg (= UMF® 28+) aangetroffen. Vanwege het geringe aanbod kunnen de verkoopprijzen hiervan oplopen tot bedragen boven €250 per 250gr.

De meest gangbare UMF® gradaties zijn momenteel:
     -   ManukaHoning UMF®   5+  =  ManukaHoning  met een MGO  gehalte  ≥     83 mg/kg
     -   ManukaHoning UMF® 10+  =  ManukaHoning  met een MGO  gehalte  ≥  263 mg/kg
     -   ManukaHoning UMF® 15+  =  ManukaHoning  met een MGO  gehalte  ≥  514 mg/kg
     -   ManukaHoning UMF® 20+  =  ManukaHoning  met een MGO  gehalte  ≥  829 mg/kg

ManukaHoning UMF

 

Het UMF® ManukaHoning Keurmerk is het enige wereldwijd erkende ManukaHoning Kwaliteitskeurmerk

 

 

Meer informatie over ManukaHoning  op onze pagina MANUKA-HONING, HET MANUKAHONING KWALITEITSKEURMERK

 

ManukaHoning PollenManukaHoning  & Manuka BijenPollen


Ons ManukaHoning assortiment:

 

MANUKAHONING MGO 550+  ManukaHoning MGO 550+ / 250g ManukaHoning ZEALANDIA (ManukaHoning - ZEALANDIA)

 

ManukaHoning MGO 300  ManukaHoning MGO® 300+ / ECHT GLAZEN POT / 250g ManukaHoning (ManukaHoning - BEE NATURAL)

 

ManukaHoning MGO 450  ManukaHoning MGO® 450+ / * SOLD OUT * / 250g ManukaHoning (ManukaHoning - BEE NATURAL)

 

ManukaHoning MGO 600  ManukaHoning MGO® 600+ / ECHT GLAZEN POT / 250g ManukaHoning (ManukaHoning - BEE NATURAL)

 

ManukaHoning UMF 10 ApiHealth  ManukaHoning UMF® 10+ API HEALTH / 250g ManukaHoning / MGO ≥ 263 (ManukaHoning - API HEALTH)

 

ManukaHoning UMF 20 ApiHealth  ManukaHoning UMF® 20+ API HEALTH / 250g ManukaHoning / MGO ≥ 829 (ManukaHoning - API HEALTH)

 

ManukaHoning UMF 15 KaimaiGold  ManukaHoning UMF® 15+ KAIMAI GOLD / 250g ManukaHoning / MGO ≥ 514 (ManukaHoning - KAIMAI GOLD)

 

ManukaHoning UMF 20 KaimaiGold  ManukaHoning UMF® 20+ KAIMAI GOLD / 250g ManukaHoning / MGO ≥ 829 (ManukaHoning - KAIMAI GOLD)

 

ManukaHoning UMF 15 KARE  ManukaHoning UMF® 15+ KĀRE / 250g ManukaHoning / MGO ≥ 514 (ManukaHoning - KĀRE)

 

ManukaHoning UMF 20 KARE  ManukaHoning UMF® 20+ KĀRE / 250g ManukaHoning / MGO ≥ 829 (ManukaHoning - KĀRE)

 

ManukaHoning UMF 15 MANUKORA  ManukaHoning UMF® 15+ MANUKORA / 250g ManukaHoning / MGO ≥ 514 (ManukaHoning - MANUKORA)

 

ManukaHoning UMF 20 MANUKORA  ManukaHoning UMF® 20+ MANUKORA / 250g ManukaHoning / MGO ≥ 829 (ManukaHoning - MANUKORA)

 

ManukaHoning UMF 15 Melita  ManukaHoning UMF® 15+ MELITA / 340g ManukaHoning / MGO ≥ 514 (ManukaHoning - MELITA)

 

ManukaHoning UMF 20 Melita  ManukaHoning UMF® 20+ MELITA / 340g ManukaHoning / MGO ≥ 829 (ManukaHoning - MELITA)

 


ManukaHoning Keuze

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »